Måske har du i længere perioder haft mistanke om at en kollega har et alkoholproblem, men hvad gør du? For i bund og grund er det jo ikke dit problem eller?
Alkoholmisbrug er et stort tabu i Danmark, på trods af at det ca. berører en halv million voksne mennesker, og hvis du vælger ikke at gøre noget så kan det føre til langt større problemer, end hvis du konfronterer din kollega.
Men hvordan gør man lige det? Det kan du få svar på her.
Vær empatisk
Din kollega ved helt sikkert godt at han eller hun har et problem, og måske har brug for alkoholbehandling, men derfor kan han eller hun alligevel godt blive ubehageligt overrasket over at finde ud af at andre også kan se det.
Hvis du konfronterer din kollega med beskyldninger eller direkte forslag om alkoholbehandling, så kan du risikere at din kollega bliver meget vred, aggressiv eller blot pure benægter.
Derfor er det vigtigt at du altid henvender dig empatisk, spørg evt. ind til om du kan hjælpe med noget, om der er problemer på hjemmefronten, og giv udtryk for at du bekymrer dig om ham eller hende. Hold bolden på din egen banehalvdel og tal kun ud fra hvad du selv oplever.
Vis vejen til alkoholbehandling
Hvis du ikke har lyst til at spørge din kollega direkte, så kan du også gribe det lidt anderledes an.
Du kan sige til din kollega at du fornemmer at der er noget galt, men at det altså kun er din opfattelse, og at han eller hun altså må undskylde hvis du tager fejl, men nu har du altså tilladt dig at tage lidt brochurer med, eller du har måske fundet den her hjemmeside hvor man kan få alkoholbehandling, og hvorvidt han eller hun gør brug af det er op til vedkommende selv, men nu ved han eller hun at du er der.
Du skal reagere
Det kan være svært at vide hvornår man skal blande sig og hvornår man ikke skal, en god tommelfingerregel er, at du bør gribe ind, når du kan se, det bliver et problem. Hvis din kollega f.eks. kører bil i beruset tilstand, ikke passer sit job osv. Så har du faktisk pligt til at reagere, for alkoholmisbrug er en sygdom, og du ville jo heller ikke lade en kollega med et brækket ben passe sig selv.
Du kan selv få hjælp
Er det for stor en mundfuld for dig selv at tale med din kollega, så gå evt. til din chef, din HR afdeling, en anden kollega eller kontakt selv et sted der tilbyder alkoholbehandling, her er der nemlig også rådgivning at hente for pårørende.
Som et led i alkoholbehandlingen tilbyder mange centre at komme ud på arbejdspladsen eller hjem i privaten og tage en snak med den person det drejer sig om og de pårørende.
På den måde behøver du ikke at stå alene med det ansvar det kan være at konfrontere en alkoholiker, men så har du gjort noget, hvilket er det vigtigste.
Indlægget Sådan hjælper du en kollega der drikker blev først udgivet på IT Dialog.